Ontwikkelingsproblemen

Sommige kinderen zijn traag in de ontwikkeling van hun motoriek, hun spraak- en taalontwikkeling of hun emotionele ontwikkeling. Ieder kind heeft een eigen tempo en temperament. Als ouders kun je er moeite mee hebben als je merkt of te horen krijgt dat jouw kind een ontwikkelingsprobleem heeft.

Lichamelijke problemen

Soms ontwikkelt een kind zich minder goed als gevolg van een of meer lichamelijke problemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind te vroeg geboren is of een aangeboren aandoening heeft, zoals een open rug of een verstandelijke beperking.

Gevolgen voor de ontwikkeling

Fysieke aandoeningen die zich vroeg openbaren kunnen van invloed zijn op de hele ontwikkeling van een kind. Een kind dat bijvoorbeeld niet kan kruipen of lopen, zal de wereld om zich heen minder snel ontdekken. Het is goed om zo vroeg mogelijk hulp in te schakelen als je kind een ontwikkelingsachterstand heeft. Zo help je jezelf, je kind en eventuele broertjes of zusjes om op een goede manier om te gaan met beperkingen. Bovendien bied je zo je kind de kans om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.

 

Goedgekeurde informatie Stichting Opvoeden