Geschikte media baby's

Bij het kiezen van tv-programma’s, websites, apps en boeken voor de allerkleinsten, moet je er eigenlijk alleen op letten dat ze speciaal voor baby’s en dreumesen gemaakt zijn. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je kind het leuk vindt.

Educatief?

Trek je niets aan van het etiket ‘educatief’. Op deze leeftijd is alles leerzaam en het echte schoolse leren (educatie) speelt nog geen rol. Het enige wat belangrijk is, is dat je media samen met je baby doet. Praat, zing, wijs dingen aan en zeg de woorden erbij. Alleen dan leert je kind er iets van.

Leuke apps voor baby’s

Er zijn al heel wat leuke apps geschikt voor de allerkleinsten. Denk aan een app waar je vissen kunt zien zwemmen waarop je kunt klikken. Of apps waarbij er een geluid komt als je iets aanklikt (dieren bijvoorbeeld). Juist met een app kun je eindeloos iets herhalen. Daardoor leren jonge kinderen snel, soms al heel zelfstandig. Dat kan er spectaculair uitzien.

Op een tablet

Een baby die nog niet kan praten, kan vaak wel al tikken en vegen op een tablet. Als je het scherm aanraakt, gebeurt er ook meteen wat. Maar dat wil niet zeggen dat je kind ook weet wat het doet. Dat hoeft ook niet. Het is leuk genoeg om te zien hoe een dreumes van nog geen twee jaar zelfstandig Skype kan starten om met opa of oma te bellen. Of uit zichzelf een favoriet YouTube-fimpje opzoekt en afspeelt.

Tips

  • Blijf naast het gebruik van beeldschermen ook gewone boekjes voorlezen. Als je moet kiezen, lees dan voor. Voorlezen blijft het allerbelangrijkste op deze leeftijd.
  • Zorg dat er op de tablet iets klaarstaat, zodat je kind het gemakkelijk kan vinden en niet iets aanklikt wat schadelijk is.
  • Gebruik geen beeldschermen vlak voor het slapen gaan. Een beeldscherm geeft te veel licht, waardoor je kind niet slaperig wordt.