Bedinrichting

Bij het kiezen van beddengoed voor je baby wil je de meest veilige keuzes maken. Een veilig bed met het juiste beddengoed verkleint namelijk de kans op wiegendood.

Slaapzak

Als je een babyslaapzak koopt, is het belangrijk dat hij goed past. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn. En de slaapzak moet sluiten met een rits naar de onderkant. Zo kan je kind zich niet uit of dieper in de slaapzak wurmen. Gebruik ook geen babyslaapzak zonder armsgaten. Hierin hebben de armen van de baby geen bewegingsruimte. Dit kan gevaarlijk zijn als de baby zich vanaf 3 maanden naar de buik draait en zich niet meer terug kan draaien naar de veilige rugligging.

In een babyslaapzak kan je baby niet onder de dekens kruipen. Dit verkleint het risico op warmtestuwing en verstikking. Een dunne slaapzak mag eventueel gecombineerd worden met een laken en een deken. Het moet dan wel op de juiste manier zijn opgemaakt. Combineer het nooit met een dekbed.

Deken

Kies je voor een deken, zorg er dan voor dat je het bed kort en stevig opmaakt en dat de voeten van je baby bijna tegen de onderkant van het bed liggen. Je baby kan zo niet met het hoofd onder de dekens kruipen. Controleer of je kind het niet te warm krijgt door aan de achterkant van de nek te voelen. Voelt dit prettig aan, dan is het in orde. Koude handjes zijn normaal. Een baby die transpireert heeft het te warm.

Dekbed

De eerste 2 jaar wordt een dekbed afgeraden. Het gevaar is dat een baby het onder een dekbed te warm krijgt. Bovendien kunnen kinderen door hun getrappel makkelijker onder het dekbed komen en in de hoes verstrikt raken. Beide zijn een risico voor wiegendood.

Matras

Houd bij het kiezen van een matras rekening met een aantal zaken.

  • Kies een matras dat vlak en stevig is.
  • Kies een matras dat goed in het bed past zodat je kind niet tussen het matras en de zijkant van het bed beklemd kan raken.
  • Kies een matras dat niet kan omklappen. Zo voorkom je dat je kind onder het matras terecht komt.
  • Gebruik geen matras dat ingespoten is tegen insecten of huisstofmijt. Alternatieven zijn horren, een klamboe en een wasbare matrashoes.
  • Koop bij voorkeur een matras dat in Europa gemaakt is. Matrassen van buiten Europa hebben namelijk in een zeecontainer gezeten, waarin mogelijk desinfecterende stoffen zijn gespoten.
  • Gebruik bij voorkeur een nieuw matras. Een matras waar een oudere broer of zus op heeft geslapen mag ook, mits het matras schoon is en voldoet aan bovengenoemde eisen.
  • Kies niet voor een matras met luchtkamers, omdat je baby dan op de buik van slapen. Van geen enkel matras is aangetoond dat buikligging voor een baby zonder risico is.
  • Er mag geen plastic hoes om het matras zitten. Plastic ventileert niet en hierdoor kan je kind het te warm krijgen.

Om het matras te beschermen kun je wel een zeiltje of een dunne, ondoorlaatbare matrashoes gebruiken. Maak het zo op dat de baby er met het onderlichaam op ligt, maar niet met het hoofd en de schouders.

Kussens en knuffels

Gebruik geen kussens en grote knuffels in bed tot je kind twee jaar is. Kinderen kunnen daar met hun gezicht tegenaan kruipen en daardoor in ademnood komen. Wanneer je kind wat ouder is en in een groter bed slaapt, kun je wel knuffels en kussens in het bed leggen. Een kleine, zachte knuffel of geurdoekje van een niet te zware stof levert geen gevaar op. Let erop dat er geen zacht plastic in verwerkt is en dat er geen versiersels (zoals oogjes of knoopjes) aan vastzitten, die kunnen losraken.

Hoofdbeschermers en bedverkleiners

Je kunt ook beter geen hoofdbeschermers of bedverkleiners gebruiken, want ook die kunnen de ademhaling belemmeren als je kind er tegenaan komt. Kies je toch voor een bedverkleiner, let dan op dat deze niet kan losschieten of door de baby kan worden losgemaakt. Gebruik nooit een gewoon kussen om het bed te verkleinen.

Kruik

Een kruik is alleen nodig voor pasgeboren baby's die moeite hebben om op temperatuur te blijven. Vraag de kraamverzorgende of en tot hoe lang dat nodig is bij jouw kind. Als je een kruik gebruikt, controleer deze dan goed voor gebruik. Gebruik de kruik alleen op het bed te verwarmen. Gebruik je toch een kruik bij je baby in bed? Zorg dan de kruik niet tegen je baby aan kan komen te liggen. En leg de tuit van de kruik van het kind af.

Er zijn verschillende soorten kruiken verkrijgbaar, zoals elektrisch oplaadbare kruiken, pittenkruiken en warmwaterkruik. Lees op Veiligheid.nl meer over hoe je deze kruiken het best kunt gebruiken.

Filmpje: Slaapt jouw baby veilig?

In dit filmpje van VeiligheidNL zetten we de belangrijkste tips voor veilig slapen op een rij.

[youtube=UTT_eYebl3s]

 

Goedgekeurde informatie Stichting Opvoeden