Fijne motoriek

In de loop van de basisschool worden de fijne bewegingen van je kind steeds beter. Je kind leert bijvoorbeeld tekenen, schrijven en met mes en vork eten.

Aankleden

Een kleuter kan zich vaak al behoorlijk goed aankleden, en maakt hierbij steeds minder foutjes. Je kind maakt knopen los en vast, maar doet soms nog een verkeerde knoop in het gat. Je kleuter leert veters strikken en is natuurlijk erg trots op het veterstrikdiploma. In de loop van de basisschool wordt je kind steeds handiger: mozaïek met hele kleine pinnetjes is geen probleem meer.

Tekenen

Kleuters gaan nadenken over wat ze willen tekenen. Krabbels en rondjes worden nu herkenbare figuren.

  • Meestal tekent een kind eerst een mens met een groot hoofd. Dit wordt een kopvoeter of koppoter genoemd, omdat het een hoofd is met voeten (poten). Daarna tekent je kind ook de romp en benen.
  • En je kind begint andere dingen te tekenen, zoals bomen en huizen.
  • Ook gaat een kleuter moeilijker figuren (na)tekenen: een vierkant, een kruis en later een driehoek.
  • In de loop van de basisschool tekent je kind steeds kleinere details, zoals wenkbrauwen, een schoorsteen of een deurbel.

Knippen

Een vierjarige kan meestal al een beetje alleen knippen. Je kleuter gaat gericht knippen, bijvoorbeeld langs een lijntje. Ook leert je kind eenvoudige vormen knippen, zoals een rondje. In de loop van de basisschool krijgen ze het knippen steeds beter onder de knie.

Schrijven

Rond de leeftijd van 5 of 6 jaar houdt je kind het potlood of de pen goed vast, tussen duim en wijsvinger. In die leeftijd beginnen kinderen ook letters (na) te tekenen en soms de eigen voornaam en andere woordjes. De letters zijn dan nog erg groot en vaak omgedraaid. Vanaf groep 3 leert je kind schrijven. In de loop van die groep zie je dat dat steeds beter gaat, met verschillende soorten letters, steeds kleinere letters en op een lijn.

Computer

Er zijn speciale computermuizen voor jonge kinderen. Tussen de 4 en 7 jaar leren kinderen met een gewone muis werken. Een muis leren gebruiken is goed voor de motoriek en voor de coördinatie tussen ogen en handen. Let er wel op dat je kind niet te lang achter elkaar bezig is.

Er zijn op de computer veel spelletjes en andere activiteiten (bijvoorbeeld online kleuren) die de fijne motoriek bevorderen. Ook leert je kind sneller reageren (reactievermogen). 

De fijne motoriek stimuleren

  • Spelletjes doen zoals puzzels, kralen rijgen en hamertje tik.
  • Knutselen, kleuren, prikken en plakken.
  • Materialen in huis halen om te schrijven en te stempelen.
  • Spelletjes doen op de computer en gamen.