Kleurenblind

Als je kind kleuren minder goed kan onderscheiden, dan heet dat 'verminderd kleurenzien'. Als je kind het verschil tussen bepaalde kleuren helemaal niet kan zien, dan noemen we dat kleurenblindheid. Een stoornis in het kleurenzien komt door een afwijking van het netvlies.

Een rood-groenstoornis komt het vaakste voor. Dan ziet je kind geen goed verschil tussen rood en groen. Dit komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Ongeveer acht procent van de jongens en een half procent van de meisjes heeft een rood-groen stoornis. Een geel-blauw stoornis komt heel soms voor.

Test of je kind kleurenblind is

Als je kind tijdens het tekenen vreemde kleuren gebruikt of niet goed kleuren kan onderscheiden, kan het zijn dat je kind kleurenblind is. De huisarts of de jeugdgezondheidszorg(JGZ) kunnen je kind gemakkelijk testen op kleurenblindheid. Zij hebben bijvoorbeeld een test voor kinderen. Hierbij moet je kind kind gekleurde lijnen volgen met de vinger of moet je kind gekleurde cijfers kunnen onderscheiden. Meestal kan een kind vanaf een jaar of vier de test goed uitvoeren.

Kleurenblindheid isvaak erfelijk

Kleurenblindheid is vaak een erfelijke aandoening, maar niet altijd. Het kan ook komen door een niet-erfelijke afwijking aan het netvlies. De erfelijkheid van kleurenblindheid verschilt bij jongens en meisjes. Kijk voor meer informatie en uitleg op Erfelijkheid.nl.

Omgaan met kleurenblindheid

Kleurenblindheid is niet te genezen. Het is goed om het te weten, zodat jij en je kind er rekening mee kunnen houden. De meeste kinderen leren goed omgaan met kleurenblindheid. Bij ernstige kleurenblindheid kunnen ook andere oogproblemen voorkomen. Als de kleurenzien-stoornis andere klachten geeft, dan krijg je een verwijzing naar de oogarts.