Met de auto

Even je kinderen afzetten bij school voordat je zelf verder rijdt naar je werk - dat klinkt erg makkelijk, maar is het vaak niet. Scholen hebben vaak weinig parkeerruimte, en de straat voor de school moet veilig blijven. Daarom willen scholen graag dat ouders hun kinderen lopend of op de fiets naar school brengen en ophalen.

Kiss-and-ride

Voor ouders die hun kinderen met de auto brengen, hebben sommige scholen een 'kiss-and-ride-strook' aangelegd. Een 'kiss-and-ride-strook' is een vaste route met een verplichte rijrichting in de directe omgeving van de school. Zo'n strook biedt ouders de mogelijkheid om hun kinderen gemakkelijk af te zetten op de stoep voor de school om vervolgens meteen door te rijden.

Verkeersveiligheid

Wanneer veel ouders tegelijkertijd hun kinderen komen brengen of halen met de auto, levert dat soms chaotische en gevaarlijke situaties op. Je ziet ouders bijvoorbeeld dubbel parkeren, een snellere route zoeken bij het wegrijden en misbruik maken van de 'kiss-and-ride-strook'. Om de verkeersveiligheid rondom de school te vergroten, is het verstandiger om je kind zo mogelijk lopend of op de fiets naar school te brengen. Dit heeft ook als voordeel dat je kind leert om zelfstandig deel te nemen aan het verkeer.