Opvoedtips

De perfecte opvoeder bestaat niet. Maar je kunt wel je best doen om je kind zo goed mogelijk op te voeden! Toch sta je soms voor kwesties waar je wel wat tips bij kunt gebruiken.

Warme aandacht en steun

Je kind heeft materiële dingen nodig zoals kleren, eten en een veilig huis. Daarnaast hebben kinderen ook behoefte aan zorg, warmte, aandacht en aanmoediging!

 • Geef je kind bijvoorbeeld aandacht door gesprekjes te voeren en samen dingen te doen.
 • Door positief te reageren, zoals met een knuffel, een compliment of een kleine beloning, moedig je je kind aan als het zich goed gedraagt. Kinderen voelen zich daardoor gewaardeerd en gezien en krijgen een positief zelfbeeld. Dat helpt hen om lastige dingen aan te pakken.
 • Steun je kind door rekening te houden met wat het will en geef het de kans om veel te ontdekken.

Regels en grenzen

Regels zijn belangrijk. Regels geven je kind duidelijkheid en een veilig gevoel. Je geeft je kind houvast door leiding te geven.

 • Vertel je kind wat je verwacht en wat je grenzen en regels zijn. Geef zelf ook het goede voorbeeld.
 • Stuur je kind bij als het ongehoorzaam is of zich niet aan de regels houdt. Wees consequent in het hanteren van de regels en de eventuele straffen die je geeft.
 • Verbied niet te veel. Beperk de regels tot wat je echt niet wilt en vooral ook wat je juist wel wilt. Het werkt niet om de hele dag ‘nee’ te zeggen.
 • Het is ook belangrijk dat jij en je eventuele partner het eens zijn over de regels en ongeveer op dezelfde manier omgaan met grenzen stellen.

Hoe kun je grenzen stellen?

 • Als je kind iets doet wat je niet goed vindt, grijp je direct in door te verbieden.
 • Als je kind niet gehoorzaamt of iets doet wat echt niet kan, is straffen een goede manier van grenzen stellen.
 • Negeren kun je doen bij kleine overtredingen, maar doe het alleen als je het ook vol kunt houden.
 • Blijft je kind maar doorgaan of heeft het zichzelf niet in de hand? Laat het dan even stilzitten of zet je kind apart.

Nooit slaan

Geef je kind nooit een klap als je boos bent. Het doet pijn en is schadelijk voor het lichaam. Ook is het slecht voor het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen van je kind. Slaan is dan ook verboden. Een kind leert er niets van.

Negatieve aandacht

Vraagt je kind vaak negatieve aandacht? Of gedraagt het zich zo vervelend dat je steeds boos moet worden? Ga dan na of je kind ergens last van heeft, of het bijvoorbeeld ziek is of pijn heeft. Zijn er misschien problemen op school of met vriendjes? Probeer samen eerst het probleem op te lossen.

Filmpje: Fiona over brutaal en opstandig gedrag

Iedere ouder krijgt ermee te maken: brutaal gedrag. Hoe ga je ermee om? Fiona geeft je een aantal tips.

[youtube=GeYtb-NvsMw]

 

Goedgekeurde informatie Stichting Opvoeden