Kleding en mode

Kleding, make-up en mode zijn vaak belangrijke kenmerken van de groep waartoe je kind behoort of de jeugdcultuur waarbinnen het zich thuis voelt.

Aparte kleren

Jongeren kunnen zich heel apart kleden. Ze kiezen bijvoorbeeld voor een blote buik met een navelpiercing, een superkort rokje, een tatoeage, soldatenlaarzen of een hanenkam. Als ouder word je daar niet altijd blij van.

Naarmate je kind volwassener wordt, zie je dit veranderen en is er meer ‘aanpassing’ aan wat van volwassenen wordt gevraagd in bijvoorbeeld werksituaties.

Beweegredenen voor aparte kleding

Jongeren kiezen kleding waarmee ze passen bij hun vriendengroep of de subcultuur waar ze zich thuis bij voelen. Ze zetten zich door hun leefstijl af tegen andere subculturen en soms ook tegen hun ouders en de maatschappij. Dit helpt hen bij het zoeken naar een eigen identiteit. Naarmate jongeren volwassener worden, neemt de behoefte om zich af te zetten af en krijg je als ouder een andere, meer gelijkwaardige relatie met je kind.

Hoe ga je om met jongerenmode?

Soms beseffen jongeren niet goed welk effect hun uiterlijk op anderen heeft. Mensen kijken anders naar iemand met tatoeages en piercings en kunnen zelfs bang zijn dat ze agressief zijn.

  • Heeft je zoon last van de reacties op zijn uiterlijk? Praat er dan met hem over. Leg hem uit dat mensen hem misschien afwijzen omdat hij er zo uitziet.
  • Praat over kleding in verschillende situaties. Als je dochter gaat solliciteren, wordt er andere kleding verwacht dan in een disco.
  • Bedenk daarbij wel dat je kind volwassen is en zelf kiest.

 

Goedgekeurde informatie Stichting Opvoeden