Muziekstijl

Voor veel jongeren, en ook voor jongvolwassenen, is muziek heel belangrijk. Voorbeelden van muziekstijlen zijn rock, dance, pop, trance, R&B, soul, hiphop, klassiek, jazz en wereldmuziek. Door de muziekkeuze horen ze bij een vriendengroep en vaak ook bij een subcultuur met een eigen levensstijl. Vaak vinden ze het ook leuk om zelf een instrument te bespelen.

Muziekcultuur

Bij een muzieksoort hoort vaak een bepaalde manier van kleden en van gedragen. Op die manier laten jongeren zien dat ze bij een bepaalde groep (een subcultuur) horen. Dit is soms behoorlijk extreem, bijvoorbeeld bij jongeren die van gothic muziek houden. Zij kleden zich meestal in het zwart, laten tatoeages en piercings zetten en gebruiken veel zwarte make-up. Dit gedrag verdwijnt vaak als ze ouder worden.

Muziekfeesten

Jongeren gaan graag naar concerten, festivals en muziekfeesten waar hun muziekstijl gedraaid wordt. Vanaf een jaar of 16 gaan veel jongeren naar grote feesten waar ze met wel duizenden bij elkaar komen, zoals ‘Sensation White’ en ‘Pinkpop’. Bij veel festivals is er sprake van drugsgebruik, al wordt hier meestal wel streng op gecontroleerd aan de hand van een ‘zerotolerancebeleid’. Dit betekent dat alle drugs verboden zijn op het festivalterrein.

Harde muziek

Veel jongeren houden van harde muziek. In discotheken en op muziekfeesten staan de speakers vol aan. Dit kan slecht zijn voor het gehoor. Soms loopt het aantal decibel op tot 90 of 100 of zelfs meer. Een veilig niveau is 80 decibel. Het is verstandig om met je kind te praten over de gevolgen van harde muziek en blijvende gehoorbeschadiging. Sommige jongeren gebruiken oordopjes in de discotheek.