Discrimineren

Als je merkt dat je zoon of dochter discriminerende opmerkingen maakt over mensen met een andere huidskleur, geeft je dat vast een ongemakkelijk gevoel. Ook kan het voorkomen dat je kind juist slachtoffer is van discriminatie. Daar kun je je boos over maken of je ongelukkig bij voelen. Het is belangrijk om er met je zoon of dochter over te praten.

Discriminatie

Discriminatie is het ongelijk behandelen van mensen op basis van kenmerken, zoals afkomst, huidskleur, sekse en seksuele voorkeur. Racisme is negatief gedrag naar iemand van een ander ras. Welke huidskleur je hebt, zegt natuurlijk niets over wie je daadwerkelijk bent. Vooroordelen (gedachten) leiden soms tot discriminatie (gedrag), maar niet altijd.

Wat doe je als je kind discrimineert?

  • Praat op een rustig moment met je kind over discriminatie. Vraag waarom het zulke dingen zegt.
  • Misschien kun je erachter komen of je zoon of dochter vooroordelen heeft tegen mensen met een andere huidskleur.
  • Bespreek ook hoe je kind het zelf zou vinden om gediscrimineerd te worden.

Hoe kun je discriminatie voorkomen?

Geef zelf het goede voorbeeld. Door respect en waardering te tonen voor anderen leer je jongeren dat mensen met andere gewoonten niet raar of eng zijn.

Probeer je zoon of dochter meer begrip te laten krijgen voor mensen met een andere achtergrond. Breng je kind in contact met veel verschillende mensen. Zo leert je zoon of dochter ook andere gewoonten, muziekstijlen, feesten en talen kennen.

Wat doe je als je kind wordt gediscrimineerd?

Als je zoon of dochter wordt gediscrimineerd, kun je daar van schrikken en je boos voelen.

  • Blijf zelf rustig en luister naar je kind. Ga na welke gevoelens je zoon of dochter heeft. Probeer samen te ontdekken waarom iemand je kind discrimineert.
  • Neem contact op met de leiding van de school, sportvereniging of gelegenheid waar de discriminatie gebeurde. Zij kunnen er iets aan doen.
  • Ook is het belangrijk samen met je kind te bedenken hoe het zich kan verweren tegen discriminatie.
  • Je kunt ook naar het Anti Discriminatie Bureau bij jou in de buurt gaan. Zij kunnen helpen om de discriminatie aan te pakken. Zij kunnen je ook helpen om aangifte te doen bij de politie of je daarin adviseren.