Samen opvoeden van een zorgintensief kind

Het opvoeden van een kind dat extra zorg nodig heeft brengt allerlei vragen met zich mee. Het helpt als jij en je opvoedpartners hetzelfde denken over de zorg en de opvoeding.

Het verdelen van zorg en verantwoordelijkheden

Bij het opvoeden van een zorgintensief kind krijg je te maken met allerlei verantwoordelijkheden. Naast de zorg voor het gezinsleven moet je misschien ook afspraken bijhouden en medicijnen regelen. Een goede taakverdeling kan helpen bij alle zorg die je kind nodig heeft.

Op één lijn met opvoeden

Als je kind extra zorg nodig heeft, zijn er waarschijnlijk meerdere mensen betrokken bij de opvoeding. Probeer met je opvoedpartners op één lijn te liggen. Jij blijft als ouder bepalen hoe de opvoeding van je kind er uitziet. Geef aan wat je hierin belangrijk vindt.

Keuze voor nog een kind

Heb je de wens om nog een kind te krijgen? Waarschijnlijk roept deze wens allerlei vragen op. Wat gaat het betekenen voor je gezin en hoe groot is de kans dat een volgend kind opnieuw extra zorg nodig heeft? Het is een besluit dat jij en je partner samen maken. Denk hier goed over na.

Je relatie goed houden

Als ouders van een zorgintensief kind heb je elkaar extra hard nodig. Probeer niet het contact met elkaar te verliezen. Plan bijvoorbeeld momenten in voor jullie samen.

 

Goedgekeurde informatie Stichting Opvoeden