Psychische gezondheid

De psychische gezondheid van je kind is natuurlijk net zo belangrijk als zijn lichamelijke gezondheid. Deze gaan samen en beïnvloeden elkaar.

Je kind leert fantaseren

Je peuter kan erg bang zijn voor monsters op de wc of onder zijn bed. Dat is een teken dat je kind leert fantaseren: voor zijn leeftijd een gezonde ontwikkeling. Door samen met je kind te kijken op de 'enge plaatsen', stel je het gerust en verdwijnen de angsten vaak vanzelf.

Ontwikkeling van emoties bij je kind

Als je kind ouder wordt, ontwikkelt het zich op sociaal en emotioneel vlak. Het is belangrijk om te weten hoe je kind zich voelt. Bij jonge kinderen zie je dat meestal aan het gedrag.

Denk je dat je kind psychische problemen heeft?

Psychische problemen kunnen voortkomen uit aandoeningen, zoals autisme en ADHD. Deze aandoeningen verschillen in ernst. Als je vermoedt dat je kind hier last van heeft, kun je het beste hulp zoeken via de huisarts.

Denk je dat je kind onnodig veel bang is?

Vaste gewoonten om angsten te bezweren zijn normaal in de peutertijd. Wanneer je het idee hebt dat dwanghandelingen of angsten je kind grote delen van de dag (en nacht) bezig houden, is het goed om dit te bespreken met een deskundige. Je huisarts of het consultatiebureau kan je helpen de juiste persoon daarvoor te vinden.

 

Goedgekeurde informatie Stichting Opvoeden