Groeipijn

Na een drukke dag krijgen pubers wel eens groeipijn. Ze kunnen er ’s nachts zelfs wakker van worden. De pijn wisselt en zit meestal in de benen. Er is weinig aan te doen. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan.

Waardoor ontstaat groeipijn?

De groeischijven aan het uiteinde van de botten groeien soms hard. Groeipijn ontstaat door extra bloedtoevoer, meegroeiende spieren en zenuwen die extra geprikkeld worden.

Kun je iets doen aan de pijn?

Groeipijn komt spontaan opzetten en gaat vanzelf weer over. Je hoeft je er niet zo veel zorgen over te maken. Je kind kan wel behoorlijk last hebben van groeipijn. Een warme kruik en de pijnlijke plek masseren kan de pijn wat verzachten. Je kunt natuurlijk ook een paracetamol geven. Echt veel kun je er verder niet aan doen.

Ontsteking

Groeipijn lijkt op kramp en zit steeds op een andere plek, maar als de pijn telkens op één plek zit, of als de pijnlijke plek rood, dik of warm is, kan er een ontsteking zitten. Je kunt dan beter met je kind naar de huisarts gaan. Ook pijn in de gewrichten kan een aanwijzing zijn dat er iets anders aan de hand is.