Kleurenblind

Als je kind niet zo goed het verschil tussen verschillende kleuren ziet, heet dat: verminderd kleurenzien. Een rood-groenstoornis komt het vaakste voor.

Verminderd kleurenzien

Verminderd kleurenzien komt veel voor. Acht procent van de jongens en een half procent van de meisjes ziet rood- en groentinten anders dan de meeste mensen. Dat wordt vaak kleurenblindheid genoemd. Maar die term klopt eigenlijk niet helemaal. Vaak ziet je puber wel de heldere kleuren, maar kan hij de zachtere tinten niet goed onderscheiden. Er zijn niet zo veel mensen die rood en groen helemaal niet uit elkaar kunnen houden. En andere, meer ernstige vormen van kleurenblindheid zijn heel zeldzaam.

Verminderd kleurenzien is niet te genezen.

Kleurenblindheid is meestal erfelijk

Kleurenblindheid is vaak een erfelijke aandoening, maar niet altijd. Het kan ook komen door een niet-erfelijke afwijking aan het netvlies.

De erfelijkheid van kleurenblindheid verschilt bij jongens en meisjes. Kijk voor meer informatie en uitleg op Erfelijkheid.nl.

Omgaan met kleurenblindheid

Kleurenblindheid is niet te genezen. Het is wel goed om het te weten, zodat je puber er rekening mee kan houden. De meeste mensen leren goed omgaan met kleurenblindheid. Bij ernstige kleurenblindheid kunnen ook andere oogproblemen voorkomen. Als de kleurenzien-stoornis andere klachten geeft, dan krijg je een verwijzing naar de oogarts.