Vaderdag en Moederdag

Elk jaar vieren we in Nederland in juni Vaderdag en in mei Moederdag. Dat is natuurlijk heel leuk en je wordt als ouder ook lekker verwend, maar hoe is het eigenlijk ooit ontstaan?

Moederdag

De ‘moderne’ Moederdag is begin 1900 ontstaan op initiatief van Anna Jarvis. Na het overlijden van haar moeder organiseerde Anna Jarvis elk jaar op die datum de ‘General Memorial Day for all Mothers’. In 1914 is deze dag officieel ingevoerd in Amerika. Eigenlijk is het vereren van de moeder al veel ouder. Het gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland, waar de viering meestal op 15 maart viel. Moederdag wordt in veel landen gevierd, op heel verschillende dagen.

Vaderdag

Over het ontstaan van Vaderdag doen meerdere verhalen de ronde. Sommige mensen beweren dat Vaderdag is ontstaan naar aanleiding van Moederdag. Anderen zeggen dat een Amerikaanse vrouw er ooit mee begonnen is om haar vader te eren, die haar en haar broers helemaal alleen had opgevoed. Ook Vaderdag wordt in veel landen op verschillende dagen gevierd.

Lekker verwennen!

Tegenwoordig vieren we Vaderdag en Moederdag als echte verwendagen. Vaders en moeders worden in de watten gelegd, hoeven geen huishoudelijke klusjes te doen en krijgen ontbijt op bed en natuurlijk cadeautjes en een mooie bos bloemen!

 

Goedgekeurde informatie Stichting Opvoeden