Politiek

Nederland is een democratie. Iedereen vanaf 18 jaar heeft stemrecht en mag meebeslissen over wat er in Den Haag gebeurt, maar ook over wat er in je eigen gemeente of provincie gebeurt. Op de middelbare school krijgen veel kinderen interesse in politiek. Ze leren hun eigen mening te vormen door hierover te discussiëren.

Het parlement

Het parlement bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer worden wetsvoorstellen getoetst en gekeurd die door de Tweede Kamer zijn ingediend. Ook kan de Tweede Kamer wetten maken. Er moet een meerderheid in de Tweede Kamer zijn om een wet aan te nemen. Er zijn partijen die de regering steunen en partijen die dat niet doen (de oppositie).

Het is informatief om met je kind de Tweede Kamer te bezoeken. Er is af en toe een ‘jongerenparlement’ dat adviezen geeft aan de regering over wat jongeren belangrijk vinden.

Politieke partijen

De politiek is een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Daarom zijn er verschillende politieke partijen die verschillende meningen hebben. Als je gaat stemmen, kies je voor de partij die het best past bij je eigen mening. Dat geldt ook voor jongeren wanneer ze eenmaal mogen stemmen. Je kind kiest zelf. Het is dan ook best mogelijk dat je zoon of dochter op een andere partij stemt dan jijzelf.

Op welke partij stemt je kind?

Middelbare scholen besteden al vanaf de brugklas aandacht aan politiek. Er zijn debatten en scholierenverkiezingen. Hierdoor gaat je kind zich een eigen mening vormen. Daarnaast kunnen jongeren natuurlijk de kieswijzer invullen om erachter te komen welke partij het best bij hen past. Discussiëren over politiek is goed voor jongeren om informatie te krijgen, te leren argumenteren en zich een eigen mening te vormen.

Minister en ministerie

Elke politieke partij heeft iemand op de eerste plaats van de lijst staan. Die persoon wordt vaak minister van een ministerie, zoals de minister van Defensie. De partij die de meeste stemmen krijgt, mag als eerste proberen een regering te vormen. Als dat luk, levert deze partij meestal de minister-president.

Jongeren in de politiek

De meeste politieke partijen hebben ook een partij voor jongeren. Deze partijen zitten niet in de Tweede Kamer, maar zijn gericht op jongeren en hun deelname aan discussies over politieke kwesties, zoals over het stemrecht voor jongeren vanaf 16 jaar.

Europa

Nederland is lid van de Europese Unie, samen met 26 andere Europese landen. Het Europees Parlement doet onder andere veel voor de landbouw en het milieu. Iedereen vanaf 18 jaar mag stemmen voor de verkiezingen van de kandidaten voor het Europees Parlement.

Maatschappijleer

Op de middelbare school wordt maatschappijleer gegeven. Dit vak besteedt aandacht aan politiek. De leerlingen krijgen informatie over hoe onze democratie werkt en leren een eigen mening te vormen. Veel scholen organiseren ook scholierenverkiezingen, waarbij het er fel aan toe kan gaan.

 

Goedgekeurde informatie Stichting Opvoeden