Verkeerde opleiding

Is de studie niet wat je zoon ervan had verwacht? Heeft je dochter een opleiding gekozen, maar vindt ze die toch niet leuk?

Wat nu?

  • Probeer met je kind te praten over waarom het de opleiding niet (meer) leuk vindt.
  • Misschien weet je kind een opleiding die wel bij hem of haar past.
  • Als je zeker weet dat deze opleiding niet de juiste is, kun je misschien nog overstappen.
  • Jongeren kunnen ook gaan werken totdat ze het wel weten. Dat is beter dan dat ze zomaar iets kiezen.
  • Blijft je kind twijfelen, dan kan je kind een beroepskeuzetest doen of eens praten met een studiekeuzeadviseur of studiebegeleider.

Stoppen met de studie

Vrijwel alle onderwijsinstellingen hebben studiebegeleiders in dienst die alles weten over de studie en hoe ze de studenten hierin kunnen begeleiden, ook wanneer het niet zo goed gaat. Als je kind besluit om te stoppen met de studie, is het goed om zo snel mogelijk de studiebegeleider in te lichten. Die kan vervolgens precies vertellen wat daarvoor de procedure is. Wanneer je kind nog in de eerste zes maanden van de studie zit, is het mogelijk om het studiegeld terug te vragen en over te stappen naar een andere studie.

Overstappen naar een andere studie

Als je kind twijfelt aan de studie, is het verstandig om snel op zoek te gaan naar andere studies. Een overstap maken is natuurlijk mogelijk.

  • Bij de meeste studies kun je instromen in september of in februari. Je verliest dus hooguit een halfjaar als je wilt overstappen.
  • Het is handig om van tevoren contact op te nemen met de studiebegeleider van de nieuwe studie. Deze contactgegevens vind je in informatiebrochures of op websites van onderwijsinstellingen. Studiebegeleiders weten veel van de regelingen op hun school en helpen je graag verder.