Voorbehoedsmiddelen

Het is belangrijk dat jongeren al voordat ze seksueel actief worden, weten hoe ze veilig kunnen vrijen en hoe ze daar zelf voor kunnen zorgen. Met die kennis in huis kunnen ze zich goed voorbereiden, zodat ze ook de eerste keer al veilige seks hebben.

Welke voorbehoedsmiddelen zijn er?

Een voorbehoedsmiddel is een middel om zwangerschap of soa's te voorkomen (veilig vrijen). Er is maar één middel om soa's mee te voorkomen: het condoom. Een zwangerschap voorkomen kan met meer methodes:

We noemen deze methodes ook wel anticonceptie. Dat betekent letterlijk: tegen zwangerschap.

Condoom én pil

Om zich extra goed tegen een soa én zwangerschap te beschermen, kan je kind het best vrijen met een condoom én de pil. Double Dutch heet dat. Er gaat namelijk best vaak wat mis met het condoom: het kan scheuren, klappen of afglijden. Als een meisje nog een extra middel gebruikt tegen zwangerschap, zoals de pil, is de kans op een ongewenste zwangerschap heel klein.

Welk middel past bij je kind?

Het condoom moet iedere jongere die seks heeft in elk geval gebruiken. Dat is namelijk de enige manier om een soa te voorkomen. Daarnaast kan je dochter of het vriendinnetje van je zoon dan nog een andere vorm van anticonceptie kiezen, afhankelijk van wat het best bij haar past. Elk middel heeft voor- en nadelen. Aan sommige middelen moet je elke dag denken, aan andere maar één keer in de tien jaar. Bij het ene middel kun je je ongesteldheid zelf plannen, bij het andere komt die altijd op hetzelfde moment.

Wil je je dochter helpen bij haar anticonceptiekeuze? Laat haar dan de test doen op Anticonceptievoorjou.nl.

Zelf verantwoordelijk

Je dochter of zoon is zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van een soa of zwangerschap. Meiden kunnen dus ook zorgen voor het condoom, en jongens kunnen ook vragen of een meisje anticonceptie gebruikt. Bespreek dit eens met je kind.