Een mantelzorgwoning; hoe werkt dat?

U wilt graag een mantelzorgwoning bij uw huis plaatsen? Dat kan in Asten. Een mantelzorgwoning is een eigen woning op het terrein bij uw huis.

De woning is bedoeld voor degene die u verzorgt. U kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. Degene die u verzorgt woont dan in het huis bij de mantelzorgwoning. Beiden hebben jullie dus een apart verblijf.

Geen vergunning, wel regels

Voor het plaatsen of bouwen van een mantelzorgwoning hebt u geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig. Dit wil niet zeggen dat er geen regels zijn. 

  • Een belangrijke regel is dat er sprake moet zijn van intensieve mantelzorg.
    Een WMO-consulent moet vaststellen dat er sprake is van intensieve zorg. Als dit het geval is, zullen zij u verwijzen naar de afdeling Vergunningen van de gemeente Asten.
  • Met afdeling Vergunningen bespreekt u welke verdere (technische) regels van toepassing zijn om op het gewenste terrein om een mantelzorgwoning te kunnen plaatsen.

Vragen?

  • Vragen over alles rondom de intensieve zorg: neem dan contact op met Sociaal Team Asten via tel. (0493) 671 234.
  • Vragen over het bouwwerk, uw perceel of andere technische vragen: neem dan contact op met de gemeente Asten, afdeling vergunningen via tel. (0493) 671 212.