Gastlessen jongeren en schulden op het Varendonck College

Medewerkers van Onis Welzijn gaven recent gastlessen op het Varendonck College om bewustwording te creëren over de stijgende problematiek van schulden onder jongeren.

De stress en gezondheidsproblemen die hiermee gepaard gaan, evenals de moeilijkheid om het onderwerp bespreekbaar te maken, vormen een zorgwekkende trend.

Gesprek over financiële keuzes 

In samenwerking met jongerenwerkers en schulddienstverleners zochten ze naar een aanpak om het gesprek met jongeren aan te gaan en taboes te doorbreken. De escapekoffer van Farent bleek een effectief middel. Onder begeleiding van sociaal- en jongerenwerkers gingen klassen aan de slag met opdrachten rond loonspecificaties, abonnementen en financiële consequenties. Hierdoor werden jongeren zich bewust van de gevolgen van financiële misstappen.

Gezond en Actief Leven Akkoord

De positieve reacties van zowel leerlingen als medewerkers hebben geleid tot uitnodigingen om dit initiatief in meer klassen te implementeren. De gemeente Asten heeft een financiële bijdrage geleverd aan deze interventie in het kader van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Ook is het thema jongeren en schulden een belangrijk onderwerp in het nieuwe regionale beleidsplan schuldhulpverlening wat in het eerste kwartaal van 2024 door de gemeenteraad behandeld wordt. 

Meer informatie

Hebt u vragen over geld(zorgen), inkomen of schulden? Lees dan verder op deze pagina voor meer informatie en ondersteuning. Bellen kan ook. Stel uw vragen gerust via tel. (0493) 671 234. Onze medewerkers helpen u graag.